Vuurwerkangst bij uw huisdieren

December, een fijne periode met veel gezellige feestdagen. De laatste dagen van het jaar zijn echter voor veel van onze dieren geen fijne tijd. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 20% van onze honden last heeft van vuurwerkangst. Of uw hond (of kat) wel of geen angst voor vuurwerk zal ontwikkelen is afhankelijk van diverse factoren, die met name al bij de jonge pup worden bepaald: genetische aanleg, zorg door de moederhond en de ervaringen die de pup opdoet in de eerste 12 weken (socialisatieperiode). Hier wordt de basis gelegd voor het omgaan met bepaalde prikkels.

In de levensjaren die hierop volgen zal uw huisdier verschillende ervaringen opdoen met harde geluiden zoals vuurwerk en hoe hij hierop reageert is erg belangrijk om te herkennen. Angst voor vuurwerk kan namelijk toenemen en zelfs generaliseren naar angst voor alle harde geluiden als er niet op de juiste manier mee omgegaan wordt.

Kenmerken van angst zijn:
lage staarthouding / oren in de nek / zichzelf klein maken / achteruit lopen / weg willen kruipen / trillen / grote pupillen

Kenmerken van stress zijn:
onrustig heen en weer lopen / niet willen eten / hijgen / lippen aflikken / gapen zonder moe te zijn / zichzelf krabben e.o bijten / met een voorpoot omhoog staan

Wat kunt u zelf doen om de jaarwisseling voor uw huisdier (honden en katten) comfortabeler te maken?
Een goede voorbereiding kan al veel effect hebben:
1: Laat uw hond overdag extra lang uit, zodat hij ‘s avonds lekker moe is. Uiteraard op een locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken.
2: Geef uw dier veel afleiding. Begin hiermee overdag al mee, ruim voordat het vuurwerk begint. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kauwstaven, voerspelletjes en bewegingsspelletjes.
3. Sluit de gordijnen op tijd, om te voorkomen dat uw huisdier het vuurwerk kan zien.
4. Lichten aan om felle flitsen minder te laten opvallen.
4. Zet de televisie of radio aan, uiteraard met een programma zonder harde geluiden.
5. Laat uw huisdier zelf een plekje zoeken.
6. Probeer zelf zo ontspannen mogelijk te doen en indien mogelijk de gebruikelijke dingen van iedere dag ook op oudejaarsavond te doen. Routine kan rust geven.
7. Zorg dat u uw hond wel steunt, maar probeer te voorkomen dat angstgedrag wordt gestimuleerd door te veel te betuttelen. Dit kunt u doen door preventief uw dier al af te leiden, bijvoorbeeld door
samen een spelletje te spelen of door er simpelweg te zijn.

Hulpmiddelen:
Supplementen:
Adaptil, Feliway en Zylkene. Afhankelijk van de angst van uw huisdier kunnen deze op de korte- of lange termijn ingezet worden.

GRAAG VERWIJZEN WE U NAAR ONZE MAANDACTIE IN DECEMBER: SUPPLEMENTEN ZYLKENE EN TELIZEN. U ONTVANGT 10% OP UW AANKOOP
Vraag altijd aan onze assistenten/artsen welk hulpmiddel voor uw huisdier het meest geschikt is.

Angstremmende medicatie:
Met Clomicalm start u best al vier weken voor de aanvang van het vuurwerk, al dan niet in combinatie met vuurwerktraining bij een erkende gedragstherapeut. Alprazolam en Sileo zijn angstremmende en weinig versuffende medicijnen. In veel gevallen is het voldoende om deze medicatie enkel op oudejaarsdag te geven.

Vuurwerktraining:
Voor pups wordt vuurwerktraining sterk aangeraden, omdat de hersenen tussen de 6 en 12 maanden erg gevoelig zijn voor diverse prikkels. Door het voorzichtig aanbieden van prikkels in deze periode kan angst in de toekomst beperkt worden.

Wilt u graag meer informatie over het voorkomen, trainen of behandelen van vuurwerkangst, of het gebruik van hulpmiddelen vraag hier dan naar bij onze assistentes. Zij helpen u graag verder.