Tips voor het vervoeren van uw kat naar de dierenarts

Uw kat mee naar de dierenarts? Niet alle katten zijn hier van gediend, worden “gevangen” om vervolgens in een mandje in de auto / op de fiets mee te moeten. Royal Canin heeft een aantal tips opgesteld om het voor de katten wat meer ontspannen te laten verlopen.

1. Neem uw kat nooit los mee in de auto.

2. Kies voor een stevige reismand. Liefst een man die van boven EN van voren geopend kan worden. Makkelijk is ook als de boven- en onderkant van de mand van elkaar gehaald kan worden. Door een afneembare bovenkant kan de dierenarts een nerveuze kat wat beter onderzoeken.

3. Berg de reismand nooit helemaal uit het zicht van de kat op. Door de mand een deel van het meubilair te zijn. Op deze manier wordt de mand voor de kant een bekend plekje in huis en gaat er misschien zelfs wel in liggen voor wat rust.

4. Maak de reismand comfortabel en zo eigen als mogelijk. Door een door u gedragen shirt/nachtkleding in de reismand te stoppen, kan de kat zich meer op zijn gemak gaan voelen.

5. Als uw kat niet zelf in de reismand wil stappen, pak de kat voorzichtig op en begeleid ze rustig door de opening van de reismand (liefst door een opening aan de bovenkant van de reismand). Als dat niet mogelijk is, kunt u ook de bovenkant van de mand afhalen. Als de kat er eenmaal in zit, de bovenste helft er weer op plaatsen. Als het echt niet lukt, wikkel ze in een dikke handdoek (liefst ingespoten met Feliway) hoofd wel vrij laten en begeleid ze dan door voorkant/bovenkant van de mand naar binnen.

6. Zet de reismand altijd vast in de auto. Bijvoorbeeld plaatsen op het voeteneind achter de bestuurdersstoel (dus niet los voorin de auto plaatsen). Of bevestig met de veiligheidsriem de mand op de achterbank.

7. Als u vanuit de auto naar de praktijk loopt, probeert u dan om de reismand niet te veel te bewegen of tegen uw benen aan te stoten.

8. Eenmaal in de praktijk, zoek dan een rustige plek om te gaan zitten. We adviseren altijd om de voorkant van de reismand naar u gericht te houden en niet direct kijkend in de wachtkamer, naar andere huisdieren. U kunt eventueel ook de reismand bedekken met een doek.

9. Als u na het bezoek aan de dierenarts weer naar huis gaat, doet u dit dan op de zelfde manier als op de heenweg.

10. Weer thuis: Als u meerdere katten bezit, dient u wat extra voorzorgsmaatregelen te nemen als u een van hen mee neemt naar de dierenarts. Laat de betreffende kat bij terugkomst nog even zitten in de reismand en kijk hoe de andere katten hierop reageren. Als ze allemaal rustig blijven, kunt u de reismand openen en ze samen laten. Als u het idee heeft dat er spanning is tussen de katten, is dit misschien veroorzaakt door de geur die u vanuit de praktijk meeneemt. Als dit gebeurd, zet de kat in de reismand in een andere ruimte met een kattenbak, eten & drinken voor ca. 24 uur zodat deze kat ook weer gaat ruiken naar de andere katten.

(Bron: Royal Canin)