Gaat u een puppy aanschaffen?

Illegale hondenfokkerijen, vooral in Oost-Europa, moeten als het aan het Europees Parlement ligt hard worden aangepakt. Ook komt er een Europees registratiesysteem om een einde te maken aan de handel waarbij veel dierenleed wordt veroorzaakt.

Het Europees Parlement wil dat de handel in puppy’s aan banden wordt gelegd. In de malafide hondenhandel gaat veel geld om, terwijl de honden zelf vaak onder slechte omstandigheden gefokt worden en onvoldoende medische zorg krijgen. Regelmatig worden pups uit deze handel ziek en gaan zelfs dood kort nadat ze zijn aangeschaft.

Het gaat volgens cijfers van de Europese Commissie om 46.000 honden die elke maand worden verhandeld. Kopers hebben vaak geen idee dat de puppy’s onder niet al te beste omstandigheden zijn gefokt en ziektes met zich meedragen.

Om de illegale handel en massafokkerij aan te pakken wil het Europees Parlement dat er een EU-breed registratiesysteem voor honden en katten komt. Dat is momenteel nog een bevoegdheid van de lidstaten zelf. Ook moeten er strengere straffen komen voor de personen die deze handel mogelijk maken, van handelaar tot dierenarts.

Voor puppykopers is het meestal niet eenvoudig om te achterhalen waar een pup die bijvoorbeeld via internet wordt aangeschaft vandaan komt. Het LICG heeft met de campagne ‘Ontmasker de foute fokker‘ een aantal veel gebruikte handelswijzen en smoesjes van handelaars op een rij gezet. De puppychecklist helpt bovendien om bij het bezoeken van een nest een beter idee te krijgen van de betrouwbaarheid van de aanbieder.
Bron: nos.nl

Voor meer informatie klik hier
Bron: LICG