Adresgegevens


Pasteurstraat 147
1782 JC Den helder
0223-622627 telefoon icoon
info@dierenartsdenhelder.nl e-mail icoon

Openingstijden

Ma: 08:00 - 20.00
Di: 08:00 - 17.00
Wo: 08:00 - 17.00
Do: 08:00 - 20.00
Vr: 08:00 - 17.00
Wij werken uitsluitend op afspraak

Proteq

De vossenlintworm (Echinococcus multilocularis) bij honden en katten

 

Echinococcus multilocularis, in de volksmond ook wel de vossenlintworm genoemd, is een kleine lintworm die voorkomt in de dunne darm van vossen. Hij komt voor in Centraal-Europa en sinds 1997 wordt de vossenlintworm ook in ons land bij vossen gevonden. Ook in de rest van Europa verspreidt de vossenlintworm zich steeds verder uit. Het aantal besmette vossen in Nederland neemt echter met name in Limburg en Oost-Groningen toe. Honden en katten kunnen ook besmet raken met deze parasiet, met alle gevolgen voor zowel dier als mens van dien.

 

Risico voor mens en dier

Honden en katten lopen, net als vossen, een besmetting op door het eten van besmette knaagdieren(tussengastheer) die voorkomen in de biotoop van vossen. De hond kan door zijn vacht te likken gemakkelijk de eitjes die onder de staart zitten, over het gehele lichaam verspreiden. Aait u de hond of likt de hond u, dan kan hij op deze manier u ook besmetten. Als een mens besmet wordt met de eieren van de vossenlintworm dan kan zij Alveolaire Echinokokkose(AE) ontwikkelen. Dit is een zeldzame ziekte met een incubatietijd van 5 tot 15 jaar die, indien onbehandeld, fataal kan zijn. Katten spelen geen grote rol bij de verspreiding van eitjes, omdat zij veel minder eitjes uitscheiden na een infectie.

 

Behandeladvies

Dierenkliniek Pasteurstraat adviseert daarom wanneer u naar dit soort risicogebieden gaat of veel jachttraining gaat doen/doet, uw hond maandelijks te ontwormen met Milbemax. Milbemax bevat de werkzame stof Praziquantel, waarvoor de vossenlintworm gevoelig is.

dieren

Heeft u een vraag of opmerking?


Wij vinden het belangrijk om u mening te horen zodat wij u het beste van dienst kunnen zijn

contact knop

Kort nieuws Dierenkliniek Pasteurstraat

Patiënt van de maand november: Yoshi: een hond met nierfalen...

Op maandag en donderdag hebben wij avondspreekuur. Bel ons voor een afspraak!

dieren