Adresgegevens


Pasteurstraat 147
1782 JC Den helder
0223-622627 telefoon icoon
info@dierenartsdenhelder.nl e-mail icoon

Openingstijden

Ma: 08:00 - 20.00
Di: 08:00 - 17.00
Wo: 08:00 - 17.00
Do: 08:00 - 20.00
Vr: 08:00 - 17.00
Wij werken uitsluitend op afspraak

Proteq

Welkom op onze website!

 

Wij staan voor optimale medische zorg van uw huisdier

 

 

Novembermaand, Diabetesmaand 

 

November 2017 is de landelijke diabetes maand voor hond en kat. Daarom geven wij extra aandacht aan de diabetes (suikerziekte) patiënten. Diabetes is vast te stellen door onder andere bloed- en urineonderzoek.

Diabetes mellitus

Diabetes mellitus wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd, en zien we vooral bij wat oudere honden en katten. Net als bij de mens speelt ook overgewicht hierin een rol. Bij diabetes mellitus heeft het dier problemen met het regelen van het glucosegehalte in het bloed (bloedsuiker). Glucose is een suiker en fungeert als energiebron voor de cellen in het lichaam. Het is onder andere afkomstig uit koolhydraten in de voeding. Koolhydraten is een verzamelnaam voor diverse suikers. Deze suikers worden in de darm afgebroken tot glucose, dat vervolgens in het bloed opgenomen wordt. Via de bloedbaan komt de glucose bij alle cellen in het lichaam
terecht. Hier wordt het met behulp van insuline de lichaamscel in getransporteerd.

Insuline is een hormoon dat wordt gemaakt in de alvleesklier. Insuline werkt als een sleutel: het opent de deur van de lichaamscel, zodat glucose naar binnen kan gaan. Het beïnvloedt op deze manier dus het glucosegehalte van het bloed. Bij diabetes mellitus is er sprake van een tekort aan insuline (diabetes type 1) of een verminderde werking van insuline (diabetes type 2). Het gevolg hiervan is dat de hoeveelheid glucose in het bloed te hoog wordt. Het teveel aan glucose komt via de nieren in de urine terecht en wordt uitgeplast.

We kunnen het vaststellen in de praktijk door middel van bloedonderzoek en urineonderzoek. Ook kunt u zelf op de volgende symptomen letten:
Mogelijke oorzaken:
• Overgewicht en verminderde lichamelijke activiteit
• Aanwezigheid van vrouwelijke geslachtshormonen
• Aandoeningen van de alvleesklier (ontsteking / tumor)
• Aandoeningen aan de bijnier (ziekte van Cushing)
• Bijwerkingen van bepaalde medicijnen (Prednison / Dexamethason)
• Infecties

Veel voorkomende verschijnselen bij dieren met diabetes mellitus zijn:
• Meer en vaker drinken en plassen
• Gewichtsverlies ondanks goed eten
• Toename van de eetlust
• Vaker last van urineweginfecties
• Slechte mondgeur
• Slechte vachtconditie
• Snel moe
• Staar aan beide ogen (hond)

Therapie:
De therapie van Diabetes bestaat uit het toedienen van insuline. Dit vergt veel motivatie van de eigenaar aangezien de insuline per injectie op vaste tijden toegediend dient te worden. Daarnaast zal ook frequente monitoring van de glucosespiegel nodig zijn om te weten of de therapie goed aanslaat en de juiste hoeveelheid insuline gegeven wordt. In de praktijk blijkt gelukkig dat het injecteren door de eigenaren goed te doen is. Uiteraard krijgt u hiervoor eerst een uitgebreide uitleg en oefening. Ook zal er gekeken worden naar eventuele oorzaken, bv overgewicht/medicatie zijn aandachtspunten waar uitvoerig naar gekeken wordt.

 

Titer bepaling, enten op maat

Op maandag 23 November 2017 om 1500 hebben wij voor het eerste een algemene titer bepaling voor de jaarlijkse vaccinatie.

Deze test doen wij omdat er steeds meer vraag komt naar “enten op maat”.

Dit wil zeggen dat we kijken via een beetje bloed van uw dier of er nog genoeg antistoffen in het bloed aanwezig zijn om mogelijk de jaarlijkse enting nog even uit te stellen.

 

Na deze test is het dus bekijken of de enting nodig is of niet.

De jaarlijkse enting is zeker niet gevaarlijk om jaarlijks te herhalen maar er is toch een groep mensen die dit graag willen en door deze manier willen we kijken of we dit op 1 bepaald moment kunnen plannen ivm de lange duur van de test.

 

Wilt u ook deelnemen aan deze Titer bepaling of wilt u meer informatie hierover?

Dan kunt u telefonisch contact opnemen met de praktijk en een afspraak maken voor 23 november na 15:00.

 

 

 Dementie bij hond en kat

 

Dementie is een aandoening die ook bij honden en katten voorkomt. Ze gaan zich anders gedragen. Wat we vaak zien bij honden is het verdwaasd voor zich uitstaren of halverwege de kamer ineens stilstaan en zoiets hebben als “wat was ik ook alweer aan het doen?”.

Ook het ineens niet meer alleen thuis kunnen blijven, terwijl dat jarenlang geen probleem was. Bij katten zien we meestal het harde klagelijke miauwen vooral ’s nachts wat door merg en been kan gaan en het staren naar een hoek in de kamer terwijl er niets te zien is. Dementie zelf is niet te genezen, maar er is wel wat ondersteuning mogelijk. Sowieso is het belangrijk om uw huisdier te blijven uitdagen op mentaal gebied. Vooral spelletjes waarbij de nadruk ligt op zoeken en concentreren zijn geschikt. Net zoals bij dementerende mensen, is het aanpassen van de communicatie met uw huisdier belangrijk. Heb geduld, veel aandacht en een rustige benadering helpen.

Voorspelbaarheid is belangrijk. Breng structuur in de dagelijkse gebeurtenissen zoals eten en wandelen. Verander niet de bekende huiselijke omgeving, hooguit verrijking (zoals bijvoorbeeld met interactieve of uitdagende speeltjes). Daarnaast zijn er voeders, supplementen en medicijnen op de markt die zouden kunnen ondersteunen. Wat bij de één werkt hoeft niet per se bij de ander te werken.

Voeders welke effect zouden kunnen hebben voor de hond zijn Hill’s B/D en Proplan senior 7+. Deze voeders bevatten onder andere omega-3-vetzuren en anti-oxidanten. Voor de kat bestaat er geen speciale voeding. Een voedingssupplement zoals Activait zou ook kunnen helpen, deze is zowel voor hond als kat er. Medicatie is zelden nodig, maar kan in enkele gevallen uitkomst bieden. Middelen die we daarvoor inzetten zijn onder andere Clomicalm, Selgian en Vitofyllin.

 

 

Foute fokker of niet?

    

 

Denkt u erover om een pup te kopen? Lief en schattig zijn ze allemaal, maar hoe weet u of het pupje van een goede fokker komt? Er zijn veel simpele dingen waar u op kan letten, sommige dingen kunt u al uitzoeken voordat u bij de fokker bent, andere kunt u beoordelen als u gaat kijken bij het nest. Door goed uit te zoeken of het een verantwoord gefokt nest is, kunt u veel problemen voorkomen. Denk hierbij aan pups met gedragsproblemen door verwaarlozing, ernstige infecties bij niet gevaccineerde of ontwormde pups, ziektes bij pups uit het buitenland en ga zo maar door. Lees alle tips www.licg.nl/foutefokker of bel ons voor informatie waar u op kan letten.

 

 

Laat uw huisdier afvallen met behulp van de Satiety Challenge

Overgewicht (obesitas) bij huisdieren is een groot probleem in Nederland: naar schatting heeft ruim 40% van de Nederlandse honden en katten overgewicht! Dit is niet alleen een uiterlijk probleem, maar brengt vooral veel gezondheidsrisico's met zich mee, zoals overbelasting van de gewrichten, verhoogde kans op suikerziekte en een verminderde weerstand.

Om u te helpen om uw huisdier overtollige kilo's te verliezen, is de Satiety Challenge opgezet: een programma waarbij wij u tijdens een traject begeleiden om het ideale gewicht van uw hond of kat te bereiken. Bij dit programma wordt er gebruik gemaakt van de Satiety voeding van Royal Canin: een dieet dat door een hoog vezelgehalte een verzadigd gevoel geeft, maar minder calorieën bevat. U start met dit dieet na een consult bij een van onze dierenartsen, waarna de controles bij de assistentes plaats zullen vinden. Als u start met de Satiety Challenge, bieden wij u deze voeding de eerste maand met 50% korting aan. Bovendien krijgt u bij iedere controle een leuke attentie. Bent u geïnteresseerd, neem dan contact op met onze praktijk.

 

 

  Op zoek naar een huisdierverzekering?

"Moet ik mijn hond verzekeren of kan ik beter een spaarpotje voor hem maken?" Deze vraag horen we regelmatig en het antwoord is ook niet altijd eenvoudig. Een drukke hond heeft meer kans op ongelukken dan een luie kater die liever op de vensterbank ligt. En komt uw huisdier zelden buiten? Dan zijn ook risico's op infecties minder groot. Maar elk dier kan een keer vallen, iets geks eten dat via een operatie verwijderd moet worden, blaasstenen krijgen of een chronische ziekte ontwikkelen. In die gevallen kunnen de dierenartskosten oplopen en zult u blij zijn dat u voor een verzekering gekozen heeft. Zou u onverwachte kosten zonder problemen aankunnen, dan kunt u het risico overwegen om uw huisdier niet te verzekeren. Maar zou bijvoorbeeld een spoedoperatie van vijfhonderd euro u in de financiële problemen brengen? Dan is het zeer verstandig om over een verzekering voor uw huisdier na te denken. Er zijn verschillende verzekeraars en verschillende polissen, met elk hun voor- en nadelen.

 


Let op: als uw huisdier verzekerd is bij Petplan, treedt er een kleine verandering op met betrekking tot het declareren: u bent gewend dat wij de rekening direct doorsturen naar Petplan. De kosten voor deze service werden door Petplan gedragen. Vanaf 1 augustus verandert Petplan haar beleid waardoor deze administratiekosten bij u in rekening gebracht worden. Deze kosten worden niet door Petplan vergoed. Wanneer u niet voor deze dienst wenst te betalen, dient u direct af te rekenen en kunt u op www.petplan.nl/declareren uw rekeningen bij Petplan declareren. Petplan handelt vrijwel alle declaraties binnen twee weken af. Voor mij informatie kunt u terecht bij ons baliemedewerksters of kijk op www.petplan.nl.

  
 

Vaccicheck

In de praktijk bieden we de vaccicheck voor de hond aan in combinatie met een grote of kleine cocktail (afhankelijk van de uitslag van de vacci-check). Ook is het mogelijk om puur voor de vaccicheck te komen.
Bij een vaccinatie wordt uw hond van neus tot staart nagekeken en indien er iets afwijkends wordt gevonden (bijvoorbeeld tandsteen, hartruis, knobbels ed) zullen wij dit met u bespreken, advies geven en eventueel een behandeling instellen. Als kliniek vinden we namelijk de gezondheidscheck-up net zo belangrijk als de vaccinatie die wordt gegeven ter bescherming tegen ziektes. Pas als de gezondheidscheck-up in orde is, wordt het dier gevaccineerd.
Dat betekent dat na de gezondheidscheck-up bloed wordt afgenomen voor de vaccicheck en naar aanleiding van de uitslag (waarop gewacht kan worden, duurt ongeveer een half uur) wordt een grote of een kleine cocktailenting gegeven. De vaccicheck wordt pas uitgevoerd drie jaar nadat de hond een enting heeft gehad tegen parvo, hondenziekte en besmettelijke leverziekte. Eerder heeft geen nut, want het is bekend dat de enting tegen deze drie ziektes in ieder geval drie jaar beschermd. Tegen leptospirose (oa ziekte van Weil) en kennelhoest is de bescherming slechts één jaar. Deze vaccinatie moeten daarom jaarlijks herhaald worden en worden daarom niet getest bij de vaccicheck.
De kleine cocktailenting bevat of leptospirose (ziekte van Weil, wij enten met de nieuwe entstof die tegen 4 types leptospirose beschermt (nobivac L4)) of leptospirose en parainfluenza en bordetella (kennelhoest) (nobivac L4 en nobivac KC). De grote cocktail biedt hiernaast ook bescherming tegen parvo, hondenziekte en besmettelijke leverziekte.
Bij een positieve uitslag van de vaccicheck kan worden aangenomen dat de bescherming tegen parvo, hondenziekte en besmettelijke leverziekte in ieder geval nog een jaar in orde blijft.

De vaccicheck kunt u bij ons laten doen voor 45,00 euro.

Heeft u vragen over de vaccichek, neem gerust contact op met onze praktijk! 

 
 

Konijnen: vaccineren, steriliseren en castreren


Vaccinatie van het konijn

Het is algemeen bekend dat honden en katten jaarlijks gevaccineerd worden, maar ook konijnen hebben een jaarlijkse vaccinatie nodig om beschermd te worden tegen twee belangrijke konijnenziektes: de beruchte myxomatose en wat minder bekende VHD. Vroeger was dit twee keer per jaar, maar sinds een paar jaar is er een nieuw vaccin, waardoor u slechts één keer per jaar met uw konijn naar de dierenarts hoeft te gaan.
Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus dat van konijn op konijn overgedragen kan worden, maar  meestal overgebracht wordt door bijtende insecten zoals muggen en vlooien. Symptomen worden 7-14 dagen na de besmetting gezien: sloomheid, koorts, verlies van eetlust, huidbloedingen en toevallen. Vervolgens krijgen ze pussige ooguitvloeiing, zwelling van de oogleden, oren en soms de geslachtsorganen. Bijna alle besmette dieren overlijden aan myxomatose. Zelfs als een behandeling wordt ingesteld (antibiotica, dwangvoeding, ontstekingsremmer) overleeft er slecht 5% van de dieren.
VHD (Viral Heamorrhagic Disease) is ook bekend als bloedingsziekte. Als er een uitbraak is van dit virus, sterft bijna de hele populatie. Vaak verloopt de ziekte zeer snel en merk je niet eens dat je dier ziek is: plotseling ligt het konijn dood. In een enkel geval worden er symptomen gezien: afwezigheid, hoge koorts, benauwdheid en in het laatste stadium krampaanvallen die gepaard gaan met schreeuwen.
Als u met uw konijn langs komt voor de vaccinatie, wordt uw konijn ook volledig nagekeken. Belangrijke punten hierbij zijn het gebit en de buik: hier komen de meeste problemen voor bij konijnen. En mocht u vragen hebben dan kunt u die uiteraard ook stellen.  

Sterilisatie van het konijn

Moet een vrouwelijk konijn (voedster) gesteriliseerd worden als je geen jonge konijntjes wil? Ook als er geen mannelijke konijn (rammelaar) in de buurt is? Wij zouden u aanraden om uw voedster inderdaad te laten steriliseren, vanwege de grote kans op problemen met de baarmoeder. Ongeveer 70% van de vrouwelijke konijnen krijgt problemen met de baarmoeder als ze ouder dan vier jaar worden. Het kan gaan om een baarmoederontsteking, maar vaker wordt een baarmoedertumor gezien. Deze kan uitzaaien naar de longen en/of verspreiden in de buik. Als er geen uitzaaiingen zijn, kan het konijn geopereerd worden.
Baarmoederproblemen kunnen voorkomen worden door uw konijn te laten steriliseren. Het beste moment om uw konijn te laten steriliseren is tussen de zes en twaalf maanden leeftijd.  

Castratie konijn

Hoewel we adviseren een vrouwtjes konijn te laten steriliseren, hoeft een mannetje om medische redenen niet gecastreerd te worden. Een mannetje wordt voornamelijk vanwege dominant en hormonaal gedrag gecastreerd. Sommige rammelaars dekken alles wat ze tegenkomen en plassen over andere konijnen heen. Bovendien vechten twee mannetjes vaak als ze niet gecastreerd zijn. Na een castratie worden mannetjes konijnen vaak rustiger en vechten minder. Maar het kan ook dat de hormonen niet (alleen) de oorzaak van de agressie zijn. Een castratie zal dan helaas de gedragsproblemen niet volledig op kunnen lossen.

 

 

Wij zijn digitaal!

Onze praktijk beschikt over een digitaal röntgenapparaat. Dit heeft vele voordelen ten opzichte van het voorgaande analoge systeem: het werkt sneller, het versturen van foto's naar eigenaren en specialisten is op deze manier eenvoudig (bijvoorbeeld leuk bij drachtfoto's en ideaal wanneer een patiënt wordt doorverwezen naar een specialistische kliniek), maar vooral: de kwaliteit van de röntgenfoto's is veel beter. Hierdoor zijn kleinere letsels beter in beeld te brengen en is een precieze diagnose dus nog beter mogelijk.
Ook voor het maken van officiële röntgenfoto's voor fokdieren, zoals HD-(heupdysplasie) en ED-(elleboogdysplasie) foto's, biedt dit betere resultaten en kunnen we sneller te werk gaan, waardoor uw huisdier minder lang in de gewenste positie hoeft te liggen. De foto's moeten aan vele eisen voldoen om goedgekeurd te worden door de Raad van Beheer. Met behulp van de digitale röntgen is het eenvoudiger om te voldoen aan deze eisen en u de gewenste foto's te kunnen geven.

 
 
 

Specialistische operaties? U kunt bij ons terecht!

Onze dierenartsen voeren dagelijks verschillende operaties uit, maar soms is een ingreep zo gecompliceerd dat er een specialist nodig is. Hiervoor werken wij samen met Franc Viehoff, een chirurg die zowel orthopedische (bot) ingrepen als operaties aan de weke delen zoals de borstkas en buik vakkundig uitvoert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een operatie van een gescheurde kruisband of een gecompliceerde botbreuk. Na negen jaar in de specialistische kliniek van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht gewerkt te hebben, is hij al vijftien jaar als zelfstandige chirurg op verschillende plaatsen in het land werkzaam.
Indien wij vaststellen dat uw huisdier een operatie door een specialistische chirurg nodig heeft, zullen we in overleg met u een operatie bij ons in de praktijk door Franc Viehoff inplannen. Afhankelijk van de ernst van de ingreep kan hiervoor vaak binnen enkele dagen tot weken een afspraak gemaakt worden. Hierdoor hoeft u niet met uw hond naar een specialistenkliniek ver van huis en kunnen we u een voordeliger tarief bieden.  

 
 
 

Ontwormen: best twee weken voor de vaccinatie

Voor veel honden- en katteneigenaren is het onduidelijk wanneer hun dier het best ontwormd kan worden: samen met de vaccinatie, ervoor of erna. Uit onderzoek is gebleken dat ontwormen het best twee weken voor de vaccinatie gedaan kan worden. Lees verder over ontwormingsadviezen.

 

 

 

 

Algemene informatie

Voor kennels, catteries en fokkers anderszins kunt u bij ons terecht voor uitgebreide adviezen. Daarnaast kunnen we de vaccinaties van uw kittens en pups ook thuis verzorgen.

Kijkt u gerust even rond op onze site voor meer informatie over de kliniek, handige tips, weetje en natuurlijk de actuele acties!Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Via ons contactformulier kunt u uw vragen mailen, maar u kunt ook bellen met onze praktijk op het nummer 0223-622627. Wij proberen deze op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden. Indien het een spoedgeval betreft buiten openingstijden, kunt u via het antwoordapparaat vernemen welke dierenarts in de kring dierenartsen van Den Helder dienst heeft.

 
 

Graag tot ziens bij Dierenkliniek Pasteurstraat!

 

 

 

dieren

Heeft u een vraag of opmerking?


Wij vinden het belangrijk om u mening te horen zodat wij u het beste van dienst kunnen zijn

contact knop

Kort nieuws Dierenkliniek Pasteurstraat

Patiënt van de maand november: Yoshi: een hond met nierfalen...

Op maandag en donderdag hebben wij avondspreekuur. Bel ons voor een afspraak!

dieren