Adresgegevens


Pasteurstraat 147
1782 JC Den helder
0223-622627 telefoon icoon
info@dierenartsdenhelder.nl e-mail icoon

Openingstijden

Ma: 08:00 - 20.00
Di: 08:00 - 17.00
Wo: 08:00 - 17.00
Do: 08:00 - 20.00
Vr: 08:00 - 17.00
Wij werken uitsluitend op afspraak

Proteq

Patient van de maand

 

Maand Maart: Steve

 

 

 

Steve een gecastreerde reu, kruising Duitse herder van 9 jaar oud, is sinds kort bij zijn nieuwe baasje en werd bij ons aangeboden in de praktijk vanwege jeukklachten.
 
Het likken en bijten werd met name gezien aan de achterhand en rondom de anus. Bij het optillen van de staart en controle van de anaalklieren bleek dat er bloederige inhoud uit de anaalklieren kwam en ook dat de anaalklieren hard, verdikt en pijnlijk waren. Daarbij werd ook een klein gaatje in de huid naast de anus gezien, ook wel fistel genoemd. Uiteraard werden andere oorzaken van jeuk mn aan de achterhand uitgesloten, zoals ectoparasieten (denk bv aan vlooien) en wormbesmetting. Voeding is ook met de eigenaar besproken.
 
Het beeld en het ras maken de diagnose anale furunculose duidelijk.
Bij anale furunculose is er sprake van een diepe ontsteking van de huid rondom de anus en soms ook het slijmvlies van de anus. Het is een hardnekkig probleem die ook geregeld recidiveert.
Alle honden kunnen dit krijgen, maar verreweg komt deze aandoening het vaakst voor bij de Duitse herder. Reuen van middelbare leeftijd worden het vaakst in de praktijk met deze aandoening aangeboden.
De oorzaak van deze aandoening is helaas nog onbekend. Wel wordt algemeen aangenomen dat een afwijking in het immuunsysteem (immuun gemedieerd) van het dier een grote rol speelt bij het ontstaan hiervan. Bacteriële infecties kunnen eveneens een rol spelen, maar zijn dan secundair waardoor de ontsteking verergerd.
 
Steve heeft een behandeling gekregen van antibiotica en daarnaast cyclosporine.
Cyclosporine remt specifiek een bepaald type afweercel en dus ontstekingen. Dit middel wordt dan ook frequent bij anale furunculose ingezet. Helaas bleek voor Steve het probleem zo hardnekkig dat de ontsteking niet voldoende op de medicatie reageerde. Er is voor gekozen om een kortdurende andere ontstekingsremmer (prednison) toe te voegen.
De therapie is vaak langdurig (bij recidief soms zelfs levenslang). Inmiddels gaat het de goede kant op met Steve en is de ontsteking onder controle. Momenteel is de prednison afgebouwd en gestopt. Voorlopig wordt nog wel de cyclosporine voortgezet.

 

 

dieren

Heeft u een vraag of opmerking?


Wij vinden het belangrijk om u mening te horen zodat wij u het beste van dienst kunnen zijn

contact knop

Kort nieuws Dierenkliniek Pasteurstraat

Patiënt van de maand november: Yoshi: een hond met nierfalen...

Op maandag en donderdag hebben wij avondspreekuur. Bel ons voor een afspraak!

dieren